Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Boddeus & Steenbergen
De Ploeglaan 31 9744 AW
Groningen-Hoogkerk

ZelfHy

https://info.zelfhy.nl/

ZelfHy studie

Doel van het onderzoek

Een huisarts ziet veel kinderen en jongeren met buikklachten. Op basis van hun verhaal, lichamelijk onderzoek en soms aanvullende testen kan de huisarts zien dat het om functionele buikpijn of prikkelbare darm syndroom gaat. Eerder onderzoek naar zelfhypnose bij kinderen is alleen gedaan bij kinderen en jongeren in het ziekenhuis, maar nog niet bij kinderen en jongeren in de huisartsenpraktijk. Daarom willen we nu onderzoeken of zelfhypnose ook de buikpijn kan verminderen bij kinderen en jongeren die bij de huisarts komen. Als de huisarts zelfhypnose inzet is de buikpijn misschien sneller verholpen en is er geen verwijzing naar het ziekenhuis nodig.

Wij hebben ongeveer 50 huisartsen gevraagd om mee te doen aan ons onderzoek. Kinderen en jongeren die met chronische buikpijn bij deze huisartsen komen, worden gevraagd of ze mee willen doen aan dit onderzoek. Meedoen aan dit onderzoek duurt 1 jaar. In totaal kunnen er 200 kinderen en jongeren met functionele buikpijn of prikkelbare darm syndroom in de leeftijd van 7 tot 18 jaar meedoen. Kinderen en jongeren kunnen alleen meedoen met dit onderzoek als de huisarts ze hiervoor uitnodigt.

Hoe werkt meedoen?

Als je huisarts je heeft uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek, en je wilt meedoen, dan schrijf je je gegevens op, zoals je telefoonnummer en e-mailadres. Je huisarts stuurt dit dan door naar de onderzoekers. De onderzoekers bellen jou of je ouders en stellen je wat vragen. Met een vragenlijst wordt gekeken of het gaat om functionele buikpijn of prikkelbare darm syndroom. Na 4 weken krijg je een nieuwe afspraak met je huisarts over je buikpijnklachten.

Als je mee wilt doen, vragen we jou en je ouders om vragenlijsten in te vullen. Daarna gaan we lootjes trekken om te kijken in welke groep je zit. Je kunt dus niet zelf kiezen in welke groep je komt. Er zijn twee groepen: een groep die zorg krijgt van de huisarts en een groep die zorg krijgt van de huisarts en ook zelfhypnose. Wij bellen je op om te vertellen in welke groep je zit. Als je in de groep zit die zelfhypnose krijgt, kun je meteen beginnen met de oefeningen. Als je in de andere groep zit, mag je na een jaar ook de zelfhypnose oefeningen doen.

In dit plaatje kun je zien hoe meedoen werkt. Eerst ga je naar de huisarts. Als je mee wilt doen aan dit onderzoek, vul je vragenlijsten in. Daarna worden lootjes getrokken en kom je in een groep. Daarna vul je nog 3 keer vragenlijsten in.

In dit plaatje kun je zien hoe meedoen werkt. Eerst ga je naar de huisarts. Als je mee wilt doen aan dit onderzoek, vul je vragenlijsten in. Daarna worden lootjes getrokken en kom je in een groep. Daarna vul je nog 3 keer vragenlijsten in.

Over de zelfhypnose oefeningen

Als je in de groep zit die zelfhypnose oefeningen mag gaan doen, dan sturen de onderzoekers jou een code op waarmee je kunt inloggen op de website. De oefeningen kun je thuis in een rustige omgeving luisteren, bijvoorbeeld als je op bed ligt. We willen je vragen om de oefeningen ten minste 5 dagen per week te doen en dat 3 maanden lang. De oefeningen duren ongeveer 15 tot 20 minuten per dag. De meesten vinden de oefeningen leuk om naar de luisteren.

Vragenlijsten

In totaal vullen jij en je ouders 4 keer de vragenlijsten in. De vragenlijsten staan online en kun je via een website invullen. Dit duurt ongeveer 30 minuten per keer. De vragenlijsten gaan vooral over je buikpijn en hoe dit de rest van je leven beïnvloedt. Verder zullen we je vragen om een week lang een buikpijndagboek bij te houden, waarin je per dag invult hoeveel last je van buikpijn hebt. De link naar de vragenlijst krijg je van de onderzoekers. Als je de vragenlijsten graag op papier wilt invullen, dan kan dat ook.

Toestemming

Voordat je begint aan het onderzoek, moet je toestemming geven. We vragen jou en jouw ouders (als je jonger bent dan 16 jaar) toestemming om jouw gegevens op te vragen bij je huisarts. We willen graag weten hoe vaak je bij de huisarts bent geweest, welke testen er toen zijn gedaan en welke medicijnen je hebt gebruikt. Ook vragen we of je bent doorgestuurd naar het ziekenhuis. Deze gegevens worden alleen gebruikt om te kijken hoe jouw buikklachten nu behandeld worden. Dit is belangrijk voor het onderzoek. Om goed te kunnen onderzoeken of de zelfhypnose werkt, is het belangrijk dat je in dezelfde periode zo weinig mogelijk medicijnen of andere behandelingen voor je buikpijn krijgt. Mocht je toch denken dat je medicijnen of een andere behandeling nodig hebt, dan vragen we je dit eerst met je huisarts te overleggen en dit niet op eigen initiatief te starten, en goed bij te houden welke behandelingen dit zijn.  Als laatste vragen we je of we in de toekomst opnieuw contact met jou mogen opnemen over (vervolg)onderzoek naar functionele buikklachten.